Motorjelző: Miért világít a motor figyelmeztető lámpa?

A motorvezérlő lámpa, amely minden autós számára ismert, mint a legborzasztóbb angol szó – A CHECK ENGINE a műszerfalon. Nem számít, ha egy régi autót vezet, amelynek értéke kisebb, mint egy kerékpár vagy egy új autót, amelynek értéke nagyon magas, ha a motorfény világít, tudod, hogy nagy és néha drága problémát vet fel.

De mit jelent a motor fénye, és milyen hibával lehet figyelmeztetni? Válaszolunk erre a gyakran feltett kérdésre a mai cikkben, és talán csak megtudjuk, hogy miért.

Motorjelző:

A motor figyelmeztető lámpája egy motorhiba vagy motorvezérlő egység jelzése. Normál állapotban, vagy ha az összes motor alkatrész és rendszer jó állapotban van, ez a jelzőfény általában világít, ha a gyújtáskulcsot elforgatja. Ha a motor rendben van, akkor a motor indítása után kialszik. Ha azonban a motor jelzőfénye világít, az üzemanyag-befecskendezés, a levegőbevezetés, a gyújtás, a lambda-érzékelő hibája, vagy a legrosszabb esetben a bütykös vagy a forgattyústengely-hibák jelennek meg.

Jó tudni, hogy súlyos meghibásodás esetén, ha a megvilágított motorfényt összekapcsolják, a motor vészhelyzetbe kerül, és így elveszíti teljesítményét. Ebben az esetben sürgős látogatásra van szükség a diagnosztikában és a szervizben, amíg a meghibásodás el nem éri azt a fokozatot, hogy már nem lehet vezetni vagy elindítani az autót. Ha azonban a jármű ugyanolyan módon viselkedik, és a motor nem esik vészhelyzeti üzemmódba, akkor még mindig lehet hajtani, mert csak hibás üzenet lehet, amely eltűnik, miután néhány elindul, ha minden rendben van. Ha a motorfény világít, de nincs hiba az autóban, javasoljuk, hogy diagnosztizálja a kocsit a kisebb probléma elkerülése érdekében.

Mikor kell folytatni a vezetést, ha a motor figyelmeztető lámpa világít?

Az autót akkor kell parkolni, ha:

– a motor túlzottan vibrál

– a belső részben tüzelőanyag illata van

– a motor biztonságos üzemmódba kerül

– a motor túlmelegedési figyelmeztető lámpája a motor jelzőfénye mellett világít

– a motor-jelző mellett a motor hűtőfolyadékszint jelzőfénye is világít

– a motorolaj jelzőfénye a motor jelzőfénye mellett világít

Miért világít a motor jelzőfénye?

Nézzük meg az egyes komponenseket külön-külön, ami a motor fényének bekapcsolódásához vezethet, de azt is, hogy hogyan oldja meg a problémát.

Lambda szonda hiba:

A világító jelzőfény egyik leggyakoribb oka a lambda-érzékelő meghibásodása. A jó hír azonban az, hogy a lambda-érzékelő meghibásodása azonosítható anélkül, hogy az autót a diagnosztikához kell mennie. Fizikailag felismerhetjük a lambda meghibásodását, ha eltávolítjuk azt a kipufogóról és látjuk, hogy eltömődött-e vagy sem. Ha a lambda-szonda nagy mennyiségű koromtal eltömődött, akkor valószínűleg hibásan működik, és ezért világít a motorfény.

Sajnos nem mindig lehetséges a lambda-érzékelő meghibásodását fizikai vezérléssel felismerni, így a legjobb megoldás az, hogy azonnal csatlakoztassa az autót egy olyan diagnózishoz, amely pontosan megmutatja, hogy hol van a motorfény problémája. Ha a diagnosztika azt mutatja, hogy ez az alkatrész hibás, cserélje ki a sérült lambda szondát.

Az üzemanyagszűrő eltömődött:

Még egy kis és gyakran alulértékelt motorelem, például az üzemanyagszűrő is jelentős problémákat okozhat. Ha az üzemanyagszűrő túlzottan eltömődött, az üzemanyagrendszer nem kap elég üzemanyagot a hengerekbe, ezért a motorlámpa világít.

Gyújtási hiba:

A gyújtáshiba vagy a gyújtási hiba általában jelzi a főtengely-érzékelő, a motorvezérlő egység, a gyújtótekercsek, a gyújtógyertyák vagy a főtengely problémáját.

Gyújtógyertya meghibásodása:

A gyújtógyertyák vagy a gyújtótekercsek meghibásodása a motor jelzőfénye miatt is bekövetkezhet. Azonban a gyújtógyertya vagy a tekercshiba nagyon könnyen észlelhető a gyújtógyertyák eltávolításával és állapotuk ellenőrzésével. Ha a gyújtógyertya-elektródákban lerakódások vannak, ez azt jelzi, hogy az egyik alkotóelem meghibásodott vagy véget ért. Ugyanakkor a gyújtótekercsek állapotát egy elektromos teszter segítségével is ellenőrizhetjük, amelyet az egyes ezermestereknek a garázsában kell lenniük.

Légtömeg-hiba:

A motor figyelmeztető lámpája azonban bekapcsolhat, ha a levegő súlya meghibásodott. A levegő egyensúlyának meghibásodása túlzott légszennyezés vagy elektronikus vagy mechanikus sérülés esetén fordul elő. A sérült vagy túlságosan koszos levegő súlya továbbra is működhet, de a motorban bekövetkező változások jelentősek, és egy teljes laikusember észreveszik. Valójában, ha kikapcsolja a levegőt egy funkcionális autóban, azonnal megfigyelheti a motor jelentős sebességváltozásait és az azt követő “csöpögést”. A levegő károsodásának leggyakoribb jelei a nehéz motor indítása, nagy vagy alacsony motor alapjárata, egyenetlen motorfutás, rázkódás a gyorsulásnál vagy a motor leállítása. A probléma megoldására kétféleképpen lehet megoldani, akár a régi levegő súlyának tisztításával, akár nem, vagy egyszerűen a hibás alkatrész cseréjével.

Gyenge üzemanyag:

A gyenge minőségű üzemanyaggal vagy alacsonyabb oktánszámú üzemanyaggal történő vezetés, mint az autó motorja, szintén okozhatja a motorlámpa világítását. Ha a motorfény csaknem azonnal feltöltődik, és néhány kilométert vezet, akkor több mint 100% biztos abban, hogy a probléma az üzemanyagban rejlik. Ebben az esetben ajánlott magasabb minőségű üzemanyagra vagy üzemanyagra váltani, amelyet a gyártó a motorhoz ajánl.

Üzemanyag-szivattyú hiba:

Ha az üzemanyag-szivattyú meghibásodik, az üzemanyag elosztó nyomását nyomásmérővel kell mérni. Ha úgy találja, hogy a nyomás alacsonyabb, mint amennyi a nyomás mérésekor lenne, ki kell cserélnie a sérült üzemanyag-rendszer alkatrészeit.

Katalizátor hiba:

A katalizátor meghibásodása a fent említett hibák közül az egyik költségesebb, és a katalizátor belső részeinek károsodását vagy eltömődését jelenti. Mindkét esetben azonban lehetőség van annak állapotának ellenőrzésére nyomásmérővel, pontosabban a kipufogócső hátsó nyomásának mérésével.

Eltömődött üzemanyag-befecskendező rendszer:

Az üzemanyag-befecskendező rendszer elemek eltömődése negatív hatással van a motor teljesítményére. A probléma megoldása az, hogy látogasson el egy szervizközpontba a befecskendezők tisztításához.

A légszűrő eltömődött:

Az eltömődött légszűrő nem okoz elegendő levegőt a hengerekbe. Ez a probléma azonban nagyon gyorsan és nagyon olcsón eltávolítható. Az eltömődött légszűrő jelentős teljesítménycsökkenést mutat. A teljesítménycsökkenés azonban nem hirtelen, de a teljesítmény fokozatosan csökken a szűrő szennyeződésének növekedésével, így a sofőr nem mindig érzi a teljesítmény csökkenését. Ha azonban regisztrál, hogy egy autó nem működik, akkor egyszerre a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásra kell összpontosítania, például a légszűrő ellenőrzésére vagy cseréjére.

A megvilágított motor fényét soha ne vegye könnyedén. Ez nem csak veszélyes, de az idő múlásával az izzó motorfény figyelmen kívül hagyása sokkal nagyobb és költségesebb problémát okozhat, amely néhányszor az Ön eredeti javítása után jön el.

Ha meg szeretne tudni mindent, olvassa el a cikkünket – Autó lámpák: Mi a műszerfal jelzése?

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *