Mennyire számítanak biztonságosnak manapság a négyévszakos gumiabroncsok?

Autónk egyik legfontosabb része a kereke, pontosabban az abroncsa, hiszen csak ezen a négy, kis méretű felületen tud a kocsi találkozni az úttesttel. Mivel egy elkopott, elhasználódott gumival veszélyes lehet a közlekedés, rendszeresen ellenőriznünk kell abroncsaink állapotát, és szükség esetén mindenképpen cserélnünk kell azokat. Szerencsére egy felelősségteljes autóvezető mindig figyel arra, hogy az abroncsa minden évben időben le legyen az aktuális szezonnal megfelelően cserélve.Kopírovať HTML Kopírovať text

Új abroncsvásárlás során rengeteg kérdést kell megválaszolnunk. Meg kell szabni a márkát, a kereskedőt, az abroncs árát, de ezeken kívül rengeteg fontos szempontot figyelembe kell még vennünk. Számít természetesen az abroncs pontos mérete. Egy rossz méretű abronccsal se nem gazdaságos, se nem biztonságos a közlekedés, ezért a gyári méretet érdemes ellenőrizni, ezt azonban kiolvashatjuk a gépjármű kézikönyvéből is. Ezután el kell döntenünk azt, hogy milyen körülmények között, körülbelül mennyit fogjuk majd használni az autónkat.

Miket vegyünk figyelembe abroncsvásárlás során?

Alapvetően háromféle abroncsot tudunk megkülönböztetni: Léteznek a téli és nyári gumiabroncsok, de egyre többen használják ma már a négyévszakos gumikat is, melyek az elmúlt évek során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Az Autotire is azt vallja, hogy téli gumira akkor van szükségünk, ha a hőmérő higanyszála már nem igen éri el a plusz 7 Celsiusfokot. A nyári szettet pedig tavasszal kell felszerelni, amikor már 7 foknál melegebb van. De mégis kiknek, milyen helyzetben lehet tökéletes választás a négyévszakos gumiszett?

Első sorban érdemes tisztázni azt, hogy mit is tud egy négyévszakos gumiabroncs, illetve azt, hogy miben tér el a szezonális autógumiktól. A négyévszakos abroncsok esetében fontos kihangsúlyozni, hogy ez egy kompromisszumos megoldás, így a gyártók a nyári gumik és a téli abroncsok legjobb tulajdonságait szerették volna ötvözni.

Mit kell tudnunk a négyévszakos gumiabroncsokról?

Szakemberek szerint ezek a gumik kicsit jobban hasonlítanak a téli társaikra, legalábbis abban a tekintetben biztosan, hogy általában sűrűbben lamellázottak, és puhább abroncskeverékből lettek előállítva, mint a nyári gumik. Alapvetően a négyévszakos abroncsok úgy lettek tervezve, hogy azok jól alkalmazkodjanak a nagy hőmérsékleti ingadozásokhoz. Bár a nagy hóban, és a jeges utakon valóban jobb megoldás lehet egy téli abroncs, viszont az enyhe, csapadékos teleken, és a nyarakon tökéletesen megállják a helyüket a négyévszakos gumik.

A négyévszakos abroncs egyik legnagyobb előnye, hogy bár egy darab gumi kicsit drágább, mint egy téli vagy egy nyári társa, de ha azt nézzük, akkor ebben az esetben nincs szükség két teljes szett megvásárlására, majd a tárolására, mint a szezonális gumiknál. Azt azonban fontos kiemelni, hogy ez az autógumi nem való mindenkinek. Nagyon meghatározó ugyanis a vezetési stílus akkor, ha négyévszakos abroncsban gondolkozunk. Száguldozni a havas és jeges utakon, biztosan nem érdemes vele, de ha általában a nyugodt vezetési stílust részesítjük előnyben, illetve, ha ritkán vezetünk, akkor is városi körülmények között, akkor egy magas minőséggel rendelkező négyévszakos abroncs ideális választás lehet számunkra.

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *