EGR-szelep megvakítása: Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár?

Az EGR szelepre vonatkozó előző cikkben mindent elmondtunk a funkciójáról, de ebben a mai napon foglalkozunk az EGR szelepek árnyékolásával és azzal, milyen előnyökkel vagy hátrányokkal jár. Röviden, de röviden, azok számára, akik nem olvasták az előző cikket, azt is megírjuk, hogy mi az EGR szelep és mi valójában szolgál.

EGR szelep:

A kipufogógáz-visszavezető (EGR) szelep egy elektronikusan vezérelt szelep, amelyet a kipufogógáz egy részének (legfeljebb 30%) egy motor visszavezetésére használnak.

Így az EGR szelep úgy van kialakítva, hogy csökkentsék a nitrogén-oxidok kibocsátását, amelyek nem képesek a katalizátort elpusztítani. A kipufogógáz egy részének a szívó levegővel való összekeverésével az oxigéntartalom csökken a beviteli keverékben, és csökken az égési hőmérséklet és a mérgező gázok kibocsátása. Az EGR szelep a gázpedál helyzetének és sebességének megfelelően nyitva van. A motor teljes terhelésével azonban, amikor a gyorsulás és a motor teljesítménye fontosabb, mint a kibocsátás, az EGR szelep ki van kapcsolva.

Az EGR szelep hátrányai:

Bár az EGR szelep a környezetet megmenti, az égett gázok és a korom és a zsír szivárgása következtében a szívócsőben szénréteg keletkezik, amely fokozatosan eltömíti a csövet, amíg annyira meg nem telik, hogy egy teljes vadember látja.

Különösen a dízelmotorokban az EGR szelep lehetővé teszi a nitrogén-oxid termelés csökkentését, ugyanakkor problémát okoz a szilárd részecskék kialakulása, amelyek légzési problémákat okoznak az emberi populációban. Emellett a gépkocsi motorja is fennáll, mert a szénréteg eltörhet, és a szívószelepek elpusztulhatnak, ha a szívócsatorna nagyon piszkos lesz.

Eltömődött EGR-szelep:

Az eltömődött szelep problémája először a teljesítménycsökkenéssel kezdődik, szakadás, köhögés, motorok megrázkódása, és leginkább a fedélzeti számítógép figyelmeztető lámpájával végződik a motorhiba esetén.

EGR szelep deaktiválása és vakítása:

zaslepenie egr ventilu
Moosealope / Wikimedia.org

Ha bármilyen problémája van az EGR-szeleppel, kikapcsolhatja a szelepet. Az EGR-szelep deaktiválása után egyszer és mindenkorra elfelejtheti a negatív következményeket.

Az EGR-szelep kikapcsolása két fázisban van a modern autókban. Az első fázis a szelep fizikai kioldása, hogy a füstgáz ne lépjen be a szívócsatornába. A második a motorvezérlő egység szoftververziója, így nem jelent meghibásodást, és a motor jelzőfénye nem világít.

Azoknál az idősebb autóknál, amelyek nem rendelkeznek elektronikus EGR-szeleppel, de csak hagyományos mechanikus EGR-szeleppel rendelkeznek, elegendő a szelepet egyszerűen mechanikusan elzárni. Mind a deaktiválás, mind a mechanikus letiltás nem visszafordíthatatlan, ezért ha úgy dönt, hogy újra csatlakoztatja az EGR-szelepet, akkor nem lesz problémája.

Hideg motor:

Nagyon gyakori, hogy az EGR-szelep bekapcsolása után a motor nagyon nehéz lesz fűteni, különösen a téli hónapokban. De ez nem igaz. Bár az EGR-szelep segíti a motor gyorsabb üzemi hőmérsékletének elérését, a különbség csak 2-5 perccel a deaktiválás után lesz, attól függően, hogy milyen motor és EGR-szelep van.

Hogyan befolyásolja az EGR szelep a teljesítményt?

Ebben az esetben két makacs tábort találhatunk. Az egyik tábor azt állítja, hogy a teljesítménynövekedés valódi, míg a másik tábor azt állítja, hogy ez csak pszichológiai hatás. Elméletileg azonban a szívócsatornába áramló kipufogógázok friss keverékkel történő cseréjével nagyobb mennyiségű felhasználható keveréket égetnek fel, ami növeli a motor teljesítményét olyan üzemmódokban, ahol az EGR-szelep a funkcióját végzi. Mindez azonban a motor típusától és az autómotorral felszerelt EGR szeleprendszerétől függ.

Az EGR-szelep vaksága csökkenti az üzemanyag-fogyasztást?

Ahogy az előző bekezdésben írtuk, a vakítás után a motor több üzemmódban szívja össze a keverékeket, így nincs szükség a gázra lépésre. A különbség azonban legfeljebb 1-2 dcl / 100 / km, és egyes motorok esetében nem kell csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást.

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *