Valóban létezik már környezetbarát gumiabroncs?

A környezettudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap, és ezt nemcsak az autógyártók, de az abroncsipar szereplői is érzik. Az elektromos autók egyre népszerűbbek manapság, az abroncsok esetében pedig már nemcsak az alternatív meghajtású autók kapnak speciális abroncsokat, de a környezetbarát gumik kifejlesztése is folyamatosan zajlik.

Az elmúlt években a környezettudatos személet egyre inkább elterjed, és az emberek igénye is nagyobb, hogy a mindennapi életükben is törekedjenek a környezetkímélő megoldások használatára. A közlekedés szempontjából egyre többen váltanak kerékpárra vagy tömegközlekedésre, az autósok körében pedig a hibrid és elektromos autók népszerűek. A S&P Global motorgyártási októberi előrejelzései szerint 2029-re az európai új járművek több mint 90%-a legalább részben elektromos meghajtású lesz, közel 60%-uk pedig teljesen – írj az AutógumiAkció.

Ehhez persze az abroncsipar is alkalmazkodik, és az elektromos és hibrid járművek számára is fejlesztenek külön abroncsot. De nem ez az egyetlen törekvés a környezettudatosságra az abroncsgyártók részéről. Néhány prémium márka ugyanis már piacra is dobott környezettudatos abroncsot, a fejlesztések pedig folyamatosan zajlanak.

Speciális abroncs elektromos és hibrid autókra

Érdekes kérdés persze, hogy miért is van szükség speciális abroncsokra, ha elektromos autókról van szó. Nos, a helyzet az, hogy az elektromos járművek nagyobb súlyt és nyomatékot érnek el, mint a benzines vagy dízel társaik, ennél fogva strapabíróbb abroncsra van szükség, arról már nem is beszélve, hogy az elektromos autók tulajdonosai is hasonlóan jó tapadást és fékezhetőséget szeretnénk elérni, mint amelyet egy úgymond hagyományos abroncs elér.

A tartósság és magas futásteljesítmény is elvárás, ahogyan a kedvező fogyasztás és az alacsony zajszint. Egy hagyományos abroncs ezt nem biztos, hogy garantálja egy elektromos autóra szerelve. Ma már téli, nyári és négyévszakos gumik is léteznek kifejezetten elektromos autókra optimalizálva. Négyévszakos abroncsok esetében célszerű elsősorban a prémium kategóriából választani, míg a téli és a nyári gumik esetében a középkategóriás abroncsok is jó választást jelenthetnek.

Mitől is lesz környezetbarát egy autógumi?

Az elmúlt években több törekvés is indult, hogy az autógumikat lehetne környezetbarát anyagokból készíteni. A törekvést persze már több prémium márka esetében is siker koronázta, ugyanis ma már több olyan nyári gumi is van már a piacon, amely a környezettudatosság jegyében készült. A Pirelli P Zero E meg is kapta az „Év gumiabroncs” kitűntetést a 2023-as párizsi autóipari díjátadón, mert nemcsak kivételes teljesítményre képes, de emellett még a fenntarthatóság felé is egy hatalmas lépest tesz. Ez az első olyan nagyteljesítményű abroncs ugyanis, amely több mint 55%-ban bioalapú és újrahasznosított anyagokat tartalmaz.

Természetesen nem a Pirelli az első, aki környezetbarát abroncsot dobott piacra. A Michelin élen jár az ilyen jellegű fejlesztésekben, és 2023-ben két olyan nyári abroncsot is piacra dobott, amelyek 45%, illetve 58%-ban fenntartható, környezetbarát anyagokból lettek előállítva.

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *