Lambda szonda: Hogyan működik ez az eszköz és mit csinál?

A Lambda szonda olyan eszköz, amelyet minden benzinmotorban használnak elektronikus benzin befecskendezéssel. Néhány évvel ezelőtt a lambda csak benzinmotorokat használt, de ma már néhány dízelmotorral is rendelkezik. De mi ez a szonda és pontosan mit szolgál? Írjunk valamit róla.

Mire szolgál a lambda szonda?

A Lambda szonda egy olyan érzékelő a kipufogócsőben, amely összehasonlítja a kipufogócsőben lévő levegőt a motor körül lévő levegővel, elektromos jelet generál egy kémiai reakció segítségével, amelyet a motorvezérlő egységnek küld. Miután a vezérlőegység jelet kap a lambda-érzékelőtől, a motorhengerben a gáz és a befecskendező szelepek segítségével beállítja az üzemanyag és a levegő arányát.

A szenzorok magyarázata, a szondát arra használják, hogy a jármű motorját gazdaságossá tegye, miközben a lehető legkisebb mennyiségű káros kibocsátást biztosítja.

Lambda szonda:

Hogyan néz ki a lambda és hol található? A lambda szonda hasonló a platina és kerámia anyagból készült gyújtógyertya alakjához. A lambda szonda mindig a kipufogócsőben van, a kalibrátor előtt vagy mögött, ami a vezetéket a szondából vezeti, így könnyen megtalálható. Egyes autók azonban két lambda szondával vannak felszerelve, az egyik lambda szonda helyett, így szerepük kissé eltérő, mint maga a lambda szonda szerepe.

Két lambda szonda:

A modern autók két lambda szondát tartalmaznak a kipufogócsőben egy lambda-érzékelő helyett. Hol vannak, és mit szolgálnak? Az első lambda szonda a katalizátor előtt van, és megfelel a klasszikus funkciójának, amelyet már a cikkben már leírtunk. A második lambda szonda a katalizátor mögött helyezkedik el, és szerepe a katalizátor hatékonyságának ellenőrzése. Alapvetően csak egy kontroll lambda-nátrium.

Ez azt jelenti, hogy ha a második oxigénérzékelő ugyanaz, mint az első, akkor a katalizátor nem működik, és nem bomlik le a szennyező anyagokat. Így a lambda szonda úgy reagál, hogy a motort vészhelyzeti üzemmódba kapcsolja, vagy megvilágítja a motort.

Azonban nincs szonda mint próba, és ezért osztjuk ezt az eszközt, vagyis az érzékelőt vagy érzékelőt az üzemi hőmérsékletnek megfelelően:

Egyszerű lambda szonda:

Egy egyszerű szonda az egyik legrégebbi gyártott lambda szondatípus. Ez a lambda szonda csak akkor működik, ha a kipufogógázok segítségével üzemi hőmérsékletre melegszik, ami néhány percig is eltarthat.

Fűtött lambda szonda:

A fűtött szonda elektromos fűtéssel rendelkezik, így néhány másodperc alatt eléri a működési hőmérsékletet, így nem kell abszorbeálni a kipufogógáz hőt az üzemi hőmérséklet elérése érdekében.

 Sík lambda szonda:

A sík szonda kerámia fóliákból áll, amelyekbe fűtés van beépítve. Ezt a szondát 10 másodpercen belül üzemi hőmérsékletre melegítjük.

Hogyan lehet tudni, milyen a lambda szonda?

Ez nagyon egyszerű, ismeri a lambda szonda típusát az alábbiak szerint. Ha a szondának egy vagy két vezetéke van, azt jelenti, hogy nem fűtött. Ha azonban a szondának három vagy négy vezetéke van, azt jelenti, hogy melegszik. A huzalok színétől függően meg lehet határozni, hogy melyik szonda van. Ha a vezeték lila, fekete, szürke vagy fehér, akkor egy cirkónium-szonda, ha piros, titán-dioxid-szonda.

Lambda szonda élettartama:

A lambda szonda élettartamát is befolyásolja a szerkezet. Míg a fűtetlen lambda szondák általában körülbelül 50 000 és 80 000 kilométer közötti élettartamot mutatnak, a fűtött lambda szondák sokkal hosszabb ideig tartanak, és könnyen kezelhetik a 150 000 és 200 000 kilométeres távolságot. A lambda szonda élettartamát azonban nagymértékben befolyásolja az üzemanyag minősége és a keverék megfelelő égése. Ha a motor alacsony minőségű üzemanyagot éget vagy motorolajat éget, a lambda-érzékelő élettartama jelentősen csökken.

Lambda szonda károsodásai:

A sérült vagy hibásan működő lambda szonda tipikus megnyilvánulása a kipufogógázból származó benzin rossz kezdete és szaga. Ugyanakkor a meghibásodást a megnövekedett üzemanyag-fogyasztás, a gyengébb motor-tolóerő, a megvilágított motorjelző és a fordulatszám-ingadozások is jelzik. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a katalizátor élettartama jelentősen csökken, ha a lambda szonda nem működik. A lambda-érzékelő hibáiról bővebben a cikkben található cikkünkben olvashat.

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

2 thoughts on “Lambda szonda: Hogyan működik ez az eszköz és mit csinál?

 • 23. mája 2023 at 14:12
  Permalink

  Mi a különbség az egyszerű lambda szonda és a fűtött lambda szonda között? Miért van szükség a fűtésre a lambda szonda esetében, és milyen előnyökkel jár ez a fűtési funkció?

  Reply
  • 23. mája 2023 at 14:12
   Permalink

   Az egyszerű lambda szonda és a fűtött lambda szonda közötti különbség az, hogy milyen módon érik el az üzemi hőmérsékletüket és milyen idő alatt. Az egyszerű lambda szonda csak akkor kezd el működni, amikor a kipufogógázok által felmelegszik a megfelelő üzemi hőmérsékletre, ami akár néhány percig is eltarthat. Ez azt jelenti, hogy az autó indítása után egy rövid időre nincs rendelkezésre álló adat a keverék összetételéről.

   Ezzel szemben a fűtött lambda szonda elektromos fűtéssel van ellátva, ami lehetővé teszi, hogy gyorsabban elérje a működési hőmérsékletet, általában néhány másodperc alatt. A fűtési funkció azért fontos, mert a lambda szonda csak akkor tudja pontosan mérni a kipufogógázok összetételét és az üzemanyag-levegő keverék arányát, ha az üzemi hőmérsékleten működik.

   A fűtött lambda szonda előnye, hogy az autó indulása után gyorsan működésbe lép, és a motorvezérlő egység azonnal információt kap az üzemanyag-levegő keverék arányáról. Ez lehetővé teszi a motor optimális üzemét és a károsanyag-kibocsátás minimalizálását, még a hidegindítások során is.

   Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *