Műszerfal jelzők az autóban: Mit jelentenek a figyelmeztető lámpák a műszerfalon?

Az autóban lévő lámpák összekapcsolhatják a vezető fejét. Ez azonban nem szégyen, mivel az új autók új jelzőfénye folyamatosan emelkedik az új autókban, így autóink műszerfalait kezdve úgy néz ki, mint a repülőgépeknél. Ez a nagyszámú jelzőfény azonban különböző autók esetében eltérő lehet.

Ahhoz, hogy megértsük az autóban ragyogó minden fényt, úgy döntöttünk, hogy elkészítünk egy cikket, hogy megnézhessük az autóban lévő fényeket, először megoszthassuk színükkel, majd elmagyarázzuk, hogy mit jelez ezek a fények.

Autó lámpák és színeik:

Mielőtt bármit mondanánk a jelzőlámpák színéről, azt kell mondanunk, hogy nem minden autóban, a műszerfal fényei színesek, így egy és ugyanaz a jelzőfény narancssárga és piros színnel világíthat egy autóban.

Kék autófények:

kontrolka nízkej teploty chladiacej kvapaliny

A lámpák kék színe kizárólag a távolsági fényre vonatkozik, de alacsony hűtőközeg-hőmérsékletet is jelez.

Zöld autófények:

kontrolka tempomatu

A zöld például a lejtős asszisztens és a domborítás funkcióját jelzi, mint például az aktív sebességtartó automatika, a tompított fényszórók és hasonló rendszerek.

Narancssárga autó fények:

kontrolka motora

A jelzőfény narancssárga színe azt jelzi, hogy valami rossz az autóban, vagy valami megkövetel minket az autóból. Ezek olyan jelzők, amelyek jelzik például a motorolaj, a hűtőfolyadék, az üzemanyag vagy a fékbetét kopásjelzőjének alacsony szintjét stb.

Piros autófények:

kontrolka tlaku oleja

A jelzőfények vörös színe leggyakrabban súlyos hibát és figyelmeztetést jelez. Ilyen esetben például az ajtó rosszul zárva lehet, az olajnyomás alacsony lehet, vagy bármely biztonsági rendszer vagy más rendszer meghibásodhat.

Autó lámpák:

A távolsági fényjelző lámpa

kontrolka diaľkových svetiel

Ez a fény jelzi, hogy a fő fény van bekapcsolva. Ha a távolsági fény ki van kapcsolva, a jelzőfény automatikusan kialszik.

Hűtőközeg alacsony hőmérséklet kijelző

kontrolka nízkej teploty chladiacej kvapaliny

Ez a fény kék és alacsony hűtőközeg-hőmérsékletet jelez. A kívánt motor üzemi hőmérsékletének elérésekor a jelzőfény automatikusan kikapcsol. Ha azonban az alacsony hűtőfolyadék figyelmeztető lámpa világít, akkor nem szabad nagy sebességgel tárcsázni az autót. Ez azt jelenti, hogy a dízelmotoroknál nem haladja meg a 2500 ford / percet, a benzinmotoroknál pedig 3500 ford / percet.

Féklámpa jelző

kontrolka brzdových svetiel

Ez a jelzőfény jelzi a vezetőnek a féklámpákkal kapcsolatos problémát, vagy ha szükséges, a féklámpa kiégett.

A kulcs nincs az autóban jelző

Kontrolka kľúč nie je v aute

Ez a mutató csak a kulcs nélküli rendszerrel felszerelt járművekre vonatkozik. A lámpa kigyullad, ha elhagyja a motort és elhagyja az autót a zsebében lévő kulccsal. A jelzőfény akkor is világít, ha a kulcs nincs az autóban.

Hátsó ködlámpa kijelző

Kontrolka zadných hmlových svetiel

Ez a fény jelzi, hogy a hátsó ködlámpák világítanak.

Sebességtartó jelzőfény

kontrolka tempomatu

A fény akkor világít, amikor az autóvezető bekapcsolja a sebességtartó automatikát.

Sávjelző lámpa

Kontrolka pre sledovanie jazdných pruhov

A Lane Assist jelzőfény tájékoztatja Önt egy aktív Lane Assist rendszerről, amely segít a vezetőnek a sávok vezetésében.

Lábfék pedálvezérlő jelzőfény

Kontrolka pre stlačenie pedálu nožnej brzdy

A fékpedál lenyomásának szükségességét jelzi, amikor a parkolóhelyről mozog.

Motor fény

kontrolka motora

A motor figyelmeztető lámpa jelezheti az üzemanyag-befecskendezés, a gyújtás, a bütyköstengely, a főtengely, a léghiba, a lambda-érzékelő vagy más, a motor természetes működését biztosító rendszerek és alkatrészek hibáját. A legtöbb esetben a motor leáll, ha ez a lámpa vészhelyzetben bekapcsol, és elveszíti az áramot. Ebben az esetben gyors kiszolgálási látogatásra van szükség. Azonban, ha a motor nem esik vészhelyzetbe, azaz nem veszít áramot, és a jármű úgy viselkedik, mint a normál üzemben, akkor a járművet vezetni lehet, mert véletlen hiba lehet, amely a jármű több indítása után eltűnik.

ABS jelző

Kontrolka ABS

Az ABS figyelmeztető lámpa kigyullad, ha az ABS érzékelő vagy a vezérlőegység hibás. Ebben az esetben a járművet olyan járműként fékezik, amely nem rendelkezik ezzel a rendszerrel.

Automatikus sebességváltó jelzőfény

Kontrolka automatickej prevodovky

A legtöbb esetben a kijelzőn világít, hogy jelezze, mit kell tennie (például nyomja meg a fékpedált, folytassa a vezetést …)

Elektronikus pedálvezérlő (EPC) kijelző

Kontrolka EPC (electronic pedal control)

A figyelmeztető lámpa fojtószelepet vagy elektronikus fojtószelepet jelez.

A töltöttségi szint jelzője a mosó tartályban

Kontrolka hladiny náplne v nádrži ostrekovačov

Világít, ha a tartályban nincs elég folyadék. A probléma megoldásához egyszerűen adjon hozzá egy nyári vagy téli keveréket az alátéthez.

Esőérzékelő fény

Kontrolka dažďového senzora

Automatikus törlés és meghibásodás esetén világít. Előfordulhat, hogy az ablaktörlők és a fényszórók funkcionalitása nem károsodik, de nem működik automatikus bekapcsolással.

Helytelen izzó jelzőfény

Kontrolka chybnej žiarovky

Tájékoztatja Önt egy hibás izzóról, amelyet ki kell cserélni.

Ragyogás jelzőfény

Kontrolka žhavenia

A ragyogás jelzőfény azonnal kigyullad a kulcs második helyzetbe állítása után. Az előmelegítés és az izzítógyertya működését jelzi. A motor kikapcsolása után kapcsolja be a motort. Ha azonban a lámpa vezetés közben világít, a hiba általában az izzítógyertyán és az izzítókörben van.

AFL adaptív fényvezérlés

Kontrolka adaptívneho osvetlenia AFL

A jelzőfény az alkalmazkodó világítási rendszer meghibásodását jelzi. Mint egy esőérzékelő esetében, a világítás alapmódban fog működni, de nem adaptív módon.

Automatikus fényszóró fényszóró

Kontrolka automatického sklonu svetlometov

Meghibásodást jelez az automatikus távvezérlő és a tompított fényszóró rendszerben (fényszóró-szintbeállítás). A funkció nem sérül kézi üzemmódban, de nem alkalmazkodik a feltételekhez, és nem működik automatikusan.

DPF / FAP részecskeszűrő jelző lámpa

Kontrolka filtra pevných častíc

A jelzőlámpa problémát vagy a részecskeszűrő regenerálódását jelzi (ha a részecskeszűrő megtelt és tisztítani kell). Szükséges, hogy a jármű 2200 fordulat / perc mellett tartsa a szűrőt, amíg a szűrő regenerálódik.

Tetőzáró és nyitó fény

Kontrolka zatvárania a otvárania strechy

A lámpa kigyullad, amikor a tető kinyílik vagy bezáródik, és a tető kinyitásakor vagy bezárásakor ki kell lépnie. Ha ez nem történik meg, és a jelzőlámpa továbbra is világít, ez azt jelzi, hogy a tető nyitó- és zárórendszerében hiba történt.

Vontatóeszköz figyelmeztető lámpa

Kontrolka ťažného zariadenia

Ha ez a jelzőfény világít, a vonószerkezet kioldott.

Légrugó jelző

Kontrolka vzduchového pruženia

A jelzőfény a légrugós rendszer hibáját jelzi. Javasoljuk, hogy óvatosan vezessen és járjon el.

Hátsó spoiler jelző

Kontrolka zadného spojlera

A figyelmeztető lámpa kigyulladhat, ha a hátsó spoiler vezérlőrendszer hibás. Nem ajánlott az autópályán vezetni egy ilyen spoiler vezérléssel, és azonnal keresse fel a szolgáltatást.

Alacsony üzemanyagszint figyelmeztető lámpa

Kontrolka nízkej hladiny paliva

Ha ez a lámpa világít, a szokásos tartomány kb. 50-100 km, az üzemanyagtartály méretétől, de a vezetési stílustól is függ.

Mutató az adaptív lengéscsillapítókhoz

Kontrolka adaptívnych tlmičov pruženia

Meghibásodást jelez a rugós merevség szabályozásában. Ebben az esetben ajánlott óvatosan vezetni, mivel ez befolyásolja a stabilitást. Ezenkívül a rendszer funkcionalitásának teszteléséhez a szervizhez kell mennie.

Fékbetét kopásjelző

Kontrolka opotrebenia brzdových platničiek

A figyelmeztető lámpa kigyullad, ha a fékbetéteket túlságosan viselik. Javasoljuk, hogy a lehető leggyorsabban változtassa meg, mivel a fékrendszer fékhatása jelentősen csökken.

ESP ellenőrzés

Kontrola ESP

Ha a figyelmeztető lámpa vezetés közben villog, az ESP működik, és zavarja a kormányzást (veszélyes helyzetben). Ha azonban ez a lámpa még világít, azt jelzi, hogy ez a rendszer nem működik. A hiba bekövetkezésekor a csúszórendszer nem kapcsol be az ESP-t.

Sávjelző lámpa

Kontrolka pre sledovanie jazdných pruhov

Ez jelzi az aktív Lane Assist rendszert, de a vízszintes közlekedési jeleket nem észlelik. Ha az üzenettel is világít, a rendszer hibás működéséhez szükség van a szervizelésre.

Gumiabroncsnyomás-jelző

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Ez a jelző nem megfelelő gumiabroncsnyomást jelez (ha a nyomás kisebb vagy nagyobb, mint a szükséges érték – ez függ az autó típusától, a gumiabroncsoktól és más tényezőktől). Ha megváltoztatta a gumiabroncsokat, és a méreteik eltérnek az előzőtől, a jelzőfény is világíthat. Ebben az esetben új értékre van szükség, és a fény kialszik.

Olajnyomás figyelmeztető lámpa

Kontrolka tlaku oleja

Az olajnyomás figyelmeztető lámpa kigyullad, ha az olajszint a minimális szint alatt van, vagy a motor kenési rendszere nem éri el a megfelelő olajnyomást. Mindkét esetben azonban ez a probléma a motor elégtelen kenésére vonatkozik, ezért a meghajtást azonnal meg kell szakítani, és hozzá kell adni az olajat. Ha az olajszint normális vagy a figyelmeztető lámpa világít, miután az olaj elérte a kívánt szintet, parkolja le a járművet, és hívja a vontatót. Ellenkező esetben fennáll a motor lefoglalásának veszélye.

Ellenőrizze a fényt

Kontrolka riadenia

A vezérlő jelzőfény jelzi a szervokormány-problémát. A hiba lehet az elektromos vagy szervo szivattyú. Az ilyen járművekkel való vezetés lehetséges, de csak csökkentett vagy nulla kormánykerékkel.

Gyújtásfény

Kontrolka zapaľovania

A vezérlő jelzőfény gyújtási hiba esetén világít. Leggyakrabban ez egy kulcshiba, kapcsoló doboz, gyújtás, vezérlőegység és hasonlók.

Légzsák figyelmeztető lámpa

Kontrolka airbagu

Ez a jelzés az elektronikában vagy a légzsákrendszerben fellépő hibát jelez. Előfordulhat, hogy az ütközés során a légzsákok nem tüzelnek vagy spontán lőnek. Ebben az esetben ajánlott manuálisan deaktiválni a légzsákokat, és keresse fel a szervizközpontot.

Az akkumulátor jelzőfénye

Kontrolka akumulátora

Ezt a fényt a jármű elindításakor láthatja. A jármű indításakor a jelzőfény automatikusan kialszik, de ha világít, a generátor vagy a megszakadt meghajtó öv hibásan működik.

Kézifék figyelmeztető lámpa

Kontrolka ručnej brzdy

A rögzítőfék figyelmeztető lámpa kigyullad, ha a rögzítőféket behelyezik. Ha azonban a kézifék felengedése után még mindig világít, ez a fékfolyadék hiányát jelzi. Ebben az esetben a fékfolyadékot azonnal fel kell tölteni, mert előfordulhat, hogy a fékek leállnak.

Biztonsági öv figyelmeztető lámpa

Kontrolka bezpečnostných pásov

A megvilágított lámpa korlátlan utasra utal. A megvilágított kijelzőn kívül hangos hangjelzés is figyelmezteti Önt.

Hűtőközeg hőmérséklet és szintjelző

Kontrolka teploty a hladiny chladiacej kvapaliny

Ez a fény akkor világít, ha a hűtőfolyadék szintje a minimális szint alatt van, vagy ha a motor túlmelegedik. Ha ez megtörténik, állítsa le és ellenőrizze a hűtőfolyadék szintjét. Ha a hűtőfolyadékot újratölteni kell, akkor azt a motor 60 fokos lehűlése után teheti meg (kb. Negyedórát vagy annál többet, a külső hőmérséklettől függően). Ha nem rendelkezik hűtőfolyadékkal vagy desztillált vízzel, akkor vészhelyzetben is használhat hétköznapi vizet (de később később látogasson el egy szervizbe). Hűtőfolyadék szivárgást okozhat egy sérült vízszivattyú, törött fej, szivárgás a hűtőfolyadék rendszerben vagy repedezett radiátor. Ha a hűtőfolyadék nem szivárog, a motor túlmelegedése hibás kapcsolót vagy ventilátort is okozhat.

Az ajtó nyitva van

Kontrolka otvorenia dverí

Világít, amikor a jármű ajtaja nyitva van.

Nyissa fel a motorháztető kijelzőjét

Kontrolka otvorenej kapoty

Világít, amikor a motorháztető nyitva van.

Nyissa meg a törzsfényt

Kontrolka otvoreného kufra

Világít, amikor a jármű törzse nyitott vagy rosszul zárva van.

Adblue adalékanyag indikátor

Kontrolka aditív Adblue

A fény alacsony AdBlue-adalékanyagok szintjét jelzi. Jellemzően a kijelzőn a megadott tartományra vonatkozó információk is megjelennek, és az adalékanyag kimerülése után a motor nem indul el.

A szolgáltatás ellenőrzése

Ez a fény a szolgáltatáskulcs ikonjától a különböző üzenetekig változhat. Ez lehet ütemezett (beállított intervallum) ellenőrzés, de váratlan hiba is, valamint a lehető leghamarabb a szolgáltatáshoz való hozzáférés.

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *