Sportszűrő: növeli a motor teljesítményét, vagy csak egy mítosz?

A sportszűrő nagy vonzereje számos garázsképzőnek, akik megpróbálnak néhány extra lovat kocsijába kapni. Miért van tehát olyan népszerű a klasszikus légszűrő cseréje egy olyan sportszűrővel, amely valóban növeli a motor teljesítményét? Az alábbiakban és a többi kérdésre válaszolunk a cikkben, de először írjunk le arról, hogy mi a sportszűrő, milyen anyagból készült, és mi a szerkezete.

Sport légszűrő:

A sport légszűrő leggyakrabban hajtogatott pamutból, acél rácsból és gumiból készült. Ebben a szűrőben a pamut jobb szívó levegő-áteresztőképességet biztosít, mint a hagyományos levegőszűrőkből készült papír, és az acélrács ismét nagyobb szennyeződéseket, például köveket, rovarokat, sárrészeket vagy más úthulladékot rögzít. A gumi keret és az acélrács is kialakítja és fenntartja a szűrő alakját. A szűrőrács, a pamutral együtt, egy gumiszerkezetbe van formázva, amely a szűrőforma kialakításán és fenntartásán túl tömített szűrőt is biztosít az eredeti szívócsatorna levegődobozjában.

Sportszűrő és teljesítmény:

A sportszűrő magasabb légáteresztő képességgel rendelkezik, mint a hagyományos papírszűrő, ami biztosítja, hogy viszonylag nagyobb mennyiségű levegő kerüljön a hengerekbe. Az egyszerűség és rövidebb értelemben, ahol több levegő van, több tüzelőanyagot lehet gyújtani, ami tükröződik az autó teljesítményében. Így a sportszűrő bizonyos teljesítménynövekedést érhet el, de ez a teljesítménynövekedés nem észrevehető, mivel általában csak 2-4 extra ló. Azonban ez a teljesítménynövekedés nehezen érzékelhető egy görgős padon (fék) is, amelyet a motor teljesítményének mérésére használnak, mivel csak mérési eltérés lehet.

Néhány garázskapitány azonban egy hengeres fékkel tesztelt, ahol igazoltan megerősítették, hogy a sport légszűrő növelheti a motor teljesítményét a fent említett lovatársak által. Azonban, ahogyan ezt írtam, ez a minimális teljesítménynövekedés nem észrevehető, ezért a leggyakrabban más kiigazításokkal és leggyakrabban a szívócső beállításával kombinálják, amelyet a többi cikkbe írunk.

Nagyobb / alacsonyabb szűrő szűrés:

Amint azt a cikkben már említettük, a sportszűrő magasabb légáteresztő képességgel rendelkezik, mint a hagyományos papírszűrő. Sok autós azonban nagyobb légáteresztő képességet is társít a nagyobb szennyeződés-áteresztőképességgel, ami nem jelenti azt, hogy ez az. Ha nagyobb a levegő a motorban a sportszűrőn keresztül, akkor nem befolyásolhatja a szennyeződések arányát. Éppen ellenkezőleg, a sportszűrőnek nemcsak a papírszűrőnél nagyobb teljesítménye van, hanem a gyapotnak köszönhetően legalább ugyanolyan, ha még jobb is, szűrést garantál. Ez azonban az adott sportszűrők gyártójától és a felhasznált anyagoktól függ.

A legtöbb sportszűrő azonban képes még miniatűr, nem szemet gyönyörködtető, csak 3 mikron méretű porszemcséket megtartani. Kizárólag 1 mikrométer 0,001 milliméter, 3-2 mikrométernél kisebb részecskék csak füstölnek.

Sportszűrő élet:

A sportszűrő egyik fő előnye, amely sok autós számára ismert. Bár ez a szűrő jelentősen drágább, mint egy hagyományos légszűrő, érdemes befektetni. A klasszikus papírszűrőt kb. 10-20 ezer kilométeres vezetés után kell megváltoztatni, attól függően, hogy milyen poros környezetben közlekedik. Azonban a kiváló minőségű pamutból készült sportlevegő szűrő egyszerűen tisztítható egy tisztító készletben, vagy a helyettesítés helyett mosható, és újdonság. Egyes gyártók élettartamát, valamint számos sportszűrőre vonatkozó garanciát legfeljebb 1 millió kilométert állapítanak meg, ami jelentősen meghaladja az egy autó által megadott élettartamot. Ez azt jelenti, hogy kezdetben egy nagyobb befektetés visszatér néhány tisztítás után.

Sport szűrő és előnyök:

– növelje a teljesítményt és a nyomatékot

– csökkenti az üzemanyag-fogyasztást

– doživotná životnosť filtra

– a szűrő élettartama

– jobb légszűrés

– könnyen cserélhető

– kevesebb szennyeződés-áteresztőképesség

A hengerfékre vonatkozó sportszűrő teszt rövid videofelvételét lásd:

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *