EGR szelephiba: Hogyan lehet eltávolítani a lehető legalacsonyabb áron?

Az EGR szelep előző cikkében elmagyaráztuk, hogyan működik ez az eszköz, de a mai cikkben azt vizsgáljuk, hogy az EGR szelep hibás működése mennyiben nyilvánul meg és hogyan lehet a lehető legolcsóbb módon eltávolítani. Nézzük meg.

EGR szelephiba:

Amint azt az előző cikkben említettük, az EGR szelep olyan eszköz, amely csökkenti az égésű motorok által kibocsátott kipufogógáz-kibocsátás mennyiségét. De ez az ökológiai játék néha több gondot okozhat. Hogyan történik ez?

Az EGR szelep rendszeren keresztül visszavezetett kipufogógázok a beszívócsatornába kerülnek, amely eltömíti őket, ami a légáramlás csökkenéséhez vezet. Ez a probléma további problémákhoz vezet, például:

– túlzott motorfüst

– motoros szakadás gyorsuláskor

– a részecskeszűrő gyorsabb eltömődése

– rossz motorindítás

– a kibocsátás növelése

– a motor világít

– a motor teljesítménye csökkent (a szívócsatornában levő vastag szénréteg miatt nincs elegendő levegő a palackokban)

De hogyan lehet eltávolítani egy ilyen EGR-szelep hibáját?

porucha egr ventilu
Moosealope / Wikimedia.org

Ha a fenti problémák valamelyike már érinti, három lehetősége van a probléma megoldására. Ezek a következők:

EGR szelep cseréje:

Az EGR-szelep cseréje abban áll, hogy egyszerűen kicseréli az új alkatrészt a régi helyett. Azonban ez a csere nem a legolcsóbb dolog, és ha az EGR szelep meghibásodása más módon megoldható, érintse meg a fennmaradó két módot.

EGR szelep tisztítása:

Az EGR-szelep tisztítása a szelep eltávolítását jelenti, amelyet azután az ultrahangos tisztítóba helyeznek, és a nem szétszerelt EGR-szelepet megtisztítják vagy tisztítják a szén-lerakódásokat feloldó speciális anyagok alkalmazásával. Az EGR-szelep ultrahangos tisztítóval történő tisztításakor a szelepet speciális folyadékkal tisztítják az összes lerakódás és szennyeződés eltávolításához. Ez a tisztítás nagyon szelíd, mert nem okoz mechanikai feszültséget, és így nem károsítja az EGR-szelepet.

Azonban semmilyen körülmények között nem ajánlott a szelepet drótkefével, csavarhúzóval vagy más hasonló tárgyakkal tisztítani, amelyek mechanikusan károsíthatják a szelepet.

Az EGR szelep tisztításának rövid videofelvétele:

EGR-szelep elzárása:

Az EGR-szelep elzárása kétféleképpen történik:

– Régebbi motoroknál csak EGR-t zárja le egy fémlemezzel

– Az újabb motorok esetében a szelep deaktiválása szükséges a motorvezérlő egységen keresztül

Sok vélemény van arról, hogyan viselkedik az autómotor az EGR-szelep bezárása után. Az autósok egyik oldala dicséri az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és a magasabb teljesítményt, míg a másik oldalon a motor lassabb felmelegedését kritizálja.

 Mindazonáltal mindkét oldal jobb, bár a motor lassabb fűtése vitatható. Ez csak alacsony hőmérsékleten érezhető, és a motor bemelegítésének különbsége csak néhány perc (2-5 perc). Továbbá, a magasabb autó teljesítmény csak egy placebo hatás, és az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás csak 100-100 dcl-re fog hatni.

A nagy előny azonban az, hogy még az EGR-szelep bezárása után is áthalad a kibocsátáscsökkentés, és ezért az új szelep megvásárlása szükségtelen pénzkibocsátás lenne, ha az EGR-szelep meghibásodása más módon is megoldható.

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *