Légtömeg-meghibásodás: Hogyan jelenik meg és hogyan oldható meg?

Egy cikkben már írtuk a levegő súlyát, de a mai különálló cikkben elsősorban arra összpontosítunk, hogy a fogyás mennyire nyilvánul meg és hogyan tudjuk eltávolítani. Azonban azok számára, akik nem tudnak semmit erről az eszközről, néhány mondatot fogunk írni arról, hogy ez az eszköz hogyan működik az autómotorban és hogyan működik.

Légtömeg:

A levegő súlya, más néven MAF (Mass Air Flow) vagy MAP (Manifold Air Pressure), egy olyan eszköz, amelyet a motor a levegő mérésére használ. Amint az az előző mondatból kiderül, kétféle légtömeg létezik. Az egyik típus pontosabb, a másik ellenállóbb a sérülésekkel szemben.

Jelenleg azonban a leggyakrabban használt légmérleg típusa a MAF érzékelő, amely a légszűrő és a fojtószelep közötti szívóvezetékben található. De melyek a leggyakoribb hibák, amelyek mérhetik a levegőt? Tegyük meg.

Légtömeg-hiba:

A levegő tömeghibája nemcsak egy problémát mutathat, hanem egyszerre többet is, és ezért nehéz diagnosztikai eszköz használata nélkül azonosítani.

A leggyakoribb légtömeg-hiba tünetei:

– A motor nehezen indítható, ha az üzemanyag elégtelen

Magas vagy alacsony alapjárati fordulatszám, esetleg egyenetlen alapjáraton

– Egyenetlen motorfutás, ismételten hiányos égés miatt

– gyorsulás, gyújtáshiba

– A motor leállítása

– Fokozott füst

– Fokozott üzemanyag-fogyasztás

– Csökkentett a motor teljesítmény

A léghibákat leggyakrabban a mechanikai sérülés vagy a szennyeződés érinti. Ugyanakkor a piszkos vagy sérült levegő súlya továbbra is működhet, de a motor működésében bekövetkezett változások jelentősek, és minden vezető észreveheti.

Hogyan oldja meg a fogyás problémáját:

A helytelen levegő súlyát ki kell cserélni vagy legalább meg kell tisztítani. Szerencsére ez egy nagyon egyszerű folyamat, amely képes kezelni egy átlagosan képes garázskapitányt. Meg kell azonban hozzátenni, hogy a levegő súlyának tisztítása csak ideiglenes megoldás lehet, mielőtt a légtömeget újra kell cserélni. A tisztítás során azonban ügyeljen arra, hogy a szenzor ne sérüljön meg mechanikusan, mivel több kárt okozna, mint a jó. A legjobb megoldás azonban az, hogy a régi hibás légtömeget új érzékelővel azonnal cserélje ki.

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *