Autó akkumulátor: Mikor szenved, hogyan kell gondoskodni róla és mi az élete?

Az autós akkumulátor a modern autók alapvető része. Az autó elindításának első lépése az áramellátás. Ezt a hatalmat a gépkocsit egy autó akkumulátor biztosítja, amely a belső égésű motorral felszerelt gépjárművek villamosenergia-forrása. Az autó akkumulátora feladata a motor elindítása, de az autó elindítása után az akkumulátor nem szállít villamos energiát, mivel a generátort és az akkumulátort abban a pillanatban veszi át, vagy csak azután, hogy a motor üzemi hőmérséklete csak a töltés után történik.

Mi az autó akkumulátor?

Az autó akkumulátor egy kémiai erőforrás, amely cellákból áll, mindegyik feszültsége körülbelül 2,1 V. Továbbá az autó akkumulátor egy szeparátorból, elektrolitból, két lemezelektródból (pozitív és egy negatív) és egy műanyag tartályból áll. Az ólmot ezekben az akkumulátorokban használják, főként azért, mert képes nagy áramerősséget biztosítani az autó elindításához szükséges minimális időre.

Sérült autós akkumulátor:

A szulfatálás veszélye fennáll, ha a jármű hosszabb ideig tartózkodik, és figyelmen kívül hagyja az akkumulátor újratöltését. Ezt a feltételt nagyon nehéz megfordítani, így a legjobb megoldás az akkumulátor károsodásának elkerülése érdekében, hogy rendszeresen vezesse az autót a töltéshez. A szappanosodás egy olyan jelenség, amelyben az ólom-szulfát kristályok a vezetőlemezekre kerülnek. Ebben az esetben az autó akkumulátorának jellemzői megváltoznak, és ha ezt a sérülést csak a szulfatálás megkezdésekor kívánja megfordítani, akkor az akkumulátort ismételten nagyon alacsony árammal töltse fel.

Lemerült autó akkumulátor:

vybitá autobatéria
www.pixabay.com

Ha a lámpákat a motor kikapcsolt állapotában tartja, vagy valami mást igényel, amely működéséhez szüksége van a tápellátásra, akkor azt már nem egy generátor szállítja, hanem egy olyan akkumulátor, amely elég gyorsan lemerül. Ha lemerült, az autós akkumulátort csatlakoztatni kell a töltőhöz. A töltés során sok ember hibázik, és hogy az újratölthető akkumulátor egy kicsit szellőztetett helyre kerül. A töltés során az oxigén és a hidrogén szabadul fel, ezért nem szabad játszani a tűzzel az autó akkumulátor töltése közben.

Autó akkumulátor ellenőrzése és karbantartása:

Jó időnként ellenőrizni kell az autó akkumulátorát, kivéve, ha ez karbantartást nem igénylő akkumulátor. Az első dolog, amit ellenőrizni kell, az elektrolit szint, és ha a szint alacsony, desztillált vízre van szükség ahhoz, hogy a lemezek felett 10 mm-t érjünk el. Más esetekben, amiket időnként ellenőrizni kell, az akkumulátorkapcsok tisztának, korróziómentesnek kell lenniük, és a klipeket meg kell szorítani.

Autó akkumulátor-élettartama:

Az autó akkumulátorának élettartamától függ, attól függően, hogy hogyan kezeljük, hány mérföldet futtatnak egyetlen indításkor, vagy hogy mennyi lesz az autó elhelyezése az akkumulátor indítása és feltöltése nélkül, de főként attól függ, hogy hogyan használják és karbantartják. Azonban az akkumulátor átlagos élettartama 4-6 év, kivéve, ha az akkumulátor fizikailag sérült, majd nem működik. Egy visszafordíthatatlanul sérült akkumulátor is jelen van, amikor a sejtek 1,75V-nál kisebbek. A mai autókban, de hosszabb élettartamukkal, ne számítsuk be az autó akkumulátorait, mert sokkal hangsúlyosabbak, mint korábban. A legkevésbé hangsúlyozott akkumulátor, és mindegyik télen van, mert ha az autó hosszú ideig fagyban áll, az elektrolit elkezd mozogni a táblákba, és víz marad, ami fagyhat, és így tartósan károsíthatja az akkumulátort, és nem indul el. Ezért, ha tudja, hogy az autó hosszabb ideig marad és nem fog használni, jó az akkumulátor eltávolítása és melegebb környezetben való elrejtése.

Mi a teendő egy régi autó akkumulátorral?

Az autó akkumulátorra akkor van szükség, amikor a jármű elindul, de ha az élettartama már eltűnt, és már megvásárolt egy másikot, ne dobja el. Ez az akkumulátor nagyon veszélyes hulladék, amelyet környezetbarát módon kell ártalmatlanítani. Habár nem működnek, mégis értékesíthetők azoknak a vállalatoknak, amelyek újrahasznosítással élnek. Az autó akkumulátorai nagyon jó ólomforrást jelentenek, így még mindig pénzt tudsz készíteni a régi és nem funkcionális akkumulátorokról.

Mikor szenved az autó akkumulátor?

A gépkocsi akkumulátorral különösen bajba kerülhet, ha gyakran elindul, kikapcsolja a motort, és rövid távolságokat vezet. Az ilyen vezetési stílus kedvezőtlen az akkumulátorral, mivel nincs esélye feltölteni. Ha azt szeretné, hogy az akkumulátor teljesen feltöltődjön, kb. A hideg akkumulátor újratöltődik, de csak később, amikor eléri az üzemi hőmérsékletet, ami csak 20 km-es utazás után következik be. Ha azonban az akkumulátor teljesen lemerült, és le kell választania és feltöltenie kell, győződjön meg róla, hogy az akkumulátor leválasztásával ne veszítse el az elektronikus funkciók egy részét. Például egy rádió, amikor elválasztja az akkumulátort, ha elveszíti a kódot, ismét megkérdezi, és ha nem jelölte meg és nem helyezte üzembe, akkor 30 € -ot is kérhetnek új kód létrehozására.

Az autó akkumulátorai három fő típusra oszthatók:

autobatéria
www.pixabay.com

Standard autó akkumulátor

A standard autó akkumulátorok régebbi járműtípusokhoz alkalmasak. Hibridként termelnek minimális párolgással és alacsony karbantartással.

Vontató autó akkumulátor

A vontatóelemek úgy vannak kialakítva, hogy a különböző készülékek állandó áramát táplálják. A rácsok hosszú időn keresztül kiengedhetik az akkumulátort. Ugyanakkor gyakran szükséges a desztillált víz újratöltése és az akkumulátor tárolása csak teljesen feltöltött állapotban. Az akkumulátor élettartama több száz töltési ciklus. Ezeket például lakókocsik, lakókocsik, hajók és emelőberendezések esetében használják.

Karbantartásmentes autó akkumulátor

A karbantartást nem igénylő autó akkumulátor előnye magasabb indítási teljesítmény. Ezek az elemek hosszabb élettartammal rendelkeznek, és jobban tolerálják a modern járművek magas töltési áramát. Ezek a töltőáramok az oka annak, hogy a karbantartást nem igénylő akkumulátornak semmit sem kell tennie egy régebbi autóban. A régebbi generátorok jellemzői és tervezési korlátai nem elég erőteljesek az ilyen akkumulátor feltöltéséhez. A karbantartást nem igénylő autó akkumulátorok zárva vannak, és nem tudja ellenőrizni az elektrolit szintjét. Ezeknek az akkumulátoroknak az a hátránya, hogy nagyon rossz kisülést okoznak, ami szintén károsíthatja az akkumulátort.

A jó és töltött autó akkumulátor a megfelelő lépés az autó elindításához. Ezért, ha rendelkezik ezzel a karbantartási akkumulátorral, ne hagyja figyelmen kívül a szolgáltatást, vagy töltse fel desztillált vízzel, és köszönöm. Emlékezzünk az autó akkumulátorának újratölthető ciklusaira is, ameddig csak lehet. Mivel minden autóhoz hasonlóan, mindaddig, amíg jól kezeli, és megadja azt, amire szüksége van, az autó tovább fog szolgálni, és nem lesz problémája, és ugyanez vonatkozik az akkumulátorokra is.

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *