Blow off szelep: Hogyan működik ez a tuning eszköz?

Blow off szelepet, amit Pop Off szelepnek is neveznek, egy nagyon népszerű hangolóeszköz. Az eszköz hatalmas népszerűsége miatt csak néhány szót írunk az építéséről, de a funkciójáról is.

Tehát hogyan működik ez az eszköz és mit tesz ez a készülék? Képzeljük el! A fúvószelep lényegében olyan szelep, amely nagy nyomást enged a turbófeltöltős motorok szívócsatornájában. A fúvószelepet a sűrített levegő felszívására használják a szívóvezetékben, miközben a sűrített levegő közvetlenül a levegőbe jut a szelepen keresztül. De miért előnyös a sűrített levegő kibocsátásának folyamata?

Egyszerűen fogalmazva, a Blow Off szelep úgy van kialakítva, hogy megakadályozza a turbófeltöltő és a fojtószelep közötti nagy nyomást, és ezáltal nemcsak a motoralkatrészek, hanem maga a motor és a turbófeltöltő kopása is csökken.

Hogyan nyilvánul a Blow Off szelep:

A Blow off szelepet a szelep kiömlőnyílásának kialakításától függően jellemző sziszegés vagy síp jellemzi. Valójában egyes Blow off szelepek cső alakú szelep kimenettel vannak ellátva, amely szándékosan erősíti ezt a jellegzetes sziszegő és sípoló hangot. Ennek az eszköznek az akusztikai jellemzője az egyik fő oka annak, hogy néhány, a feltöltött motorral rendelkező tulajdonos megvásárolja ezt a szelepet kizárólag a hanghatás érdekében, függetlenül attól, hogy a motornak szüksége van rá.

Hogyan működik a Blow Off szelep:

A Blow off szelep a szívócsonkhoz csatlakozik egy vákuumtömlő segítségével, amely a motor fojtószelepe mögött helyezkedik el. Ha a motor fojtószelepe nyitva van, a levegőnyomás azonos a Blow off szelep mindkét oldalán, és a rugó a dugattyút lefelé tartja. Ha azonban a motor fojtószelepét lezárják, a turbófeltöltőből származó sűrített levegő nyomása felfelé tolja a szelepszelep dugattyút, hogy megnyissa a sűrített levegő nyomását, kilépjen a légkörbe vagy a légkörbe.

Ha a motort nem fújják le, akkor a felgyülemlett nyomást a szabadon forgó turbina turbinán keresztül visszavezetik a fojtószelepbe és a turbófeltöltőbe. Ez azonban jelentősen lelassítja a turbófeltöltő turbinát, amely nemcsak a teljesítményt, hanem a turbófeltöltő csapágyakat is befolyásolja, ami jelentősen lerövidíti az élettartamukat.

A blowoff szelep előnye:

A Blow Off szelep szintén előnyös a fent említett előnyök mellett a turbo lag csökkentésével. Amint már említettük, az elszívó szelep nélkül a felhalmozott sűrített levegő csökkenti a turbófeltöltő turbina sebességét, ami azt jelenti, hogy a turbófeltöltőnek több időre van szüksége ahhoz, hogy visszaforduljon a sebességhez, amikor a gázpedált lenyomják.

Blow off szelep típusai:

Ezeknek a szelepeknek többféle típusa van, amelyek mindegyike ugyanazzal a funkcióval rendelkezik, de technikailag eltérő. Nézzük meg őket.

1. Légköri szelep:

A légköri szelep az összegyűlt sűrített levegőt közvetlenül a szívócsatornából a környezetbe bocsátja. A légköri szelepeket hangos sziszegő vagy sípoló hangok jellemzik.

2. Recirkulációs szelep:

A recirkulációs szelep a turbófeltöltőbe való belépés előtt visszafolyja a felgyülemlett sűrített levegőt a szívócsatornába. Ez a típusú szelep csendesebb a légköri szelephez képest, ezért olyan autók használják, amelyeknek különböző zajt vagy egyéb akusztikai szabványokat kell teljesíteniük.

3. Kettős port szelep:

A fent említett szelepek kombinációja.

Nézze meg, hogyan működik a Blow-off szelep:

Tomáš Novák

A nevem Tomáš Novák, autórajongó, autószerelő és az AutoBlink.hu autós magazin üzemeltetője vagyok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *